بورسی شدن برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر در پی دستور وزیر نیرو


انرژی‌های تجدیدپذیر جدیدترین میهمان تالارهای بورس انرژی است که قرار است معاملات آن از طریق ابزارهای موجود در بورس انرژی ایران سروسامان بگیرد. بر اساس آخرین اظهارات وزیر نیرو فرآیند عرضه این نهاده قرار است از ابتدای سال آینده آغاز شود.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) به نقل از روزنامه ایران، در این خصوص علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به آمادگی سازکارهای این نهاد شفاف‌ساز برای ساماندهی هر چه بهتر معاملات انرژی‌های تجدیدپذیر، گفت: مطابق صحبتی که اخیرا وزیر نیرو داشتند از ابتدای سال آینده فرآیند عرضه آغاز خواهد شد و ما سعی داریم اقدامات اولیه را پیش از سال جدید آغاز کنیم تا قطعا از ابتدای سال آینده آغاز معاملات در بورس انرژی را شاهد باشیم.

وی در مورد نحوه عرضه برق تجدیدپذیر در بورس کالا عنوان کرد: برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر در بورس پذیرش خواهد شد و در یک تابلوی جداگانه مورد معامله قرار می‌گیرد و سمت عرضه، نیروگاه‌های تجدیدپذیر هستند و سمت تقاضا نیز صنایعی خواهند بود که طبق ماده ۱۶ قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان باید برق تجدیدپذیر را خریداری کنند.

نقوی در خصوص مزایای عرضه برق نیروگاه‌ها در بورس انرژی توضیح داد: نیروگاه‌ها در حال حاضر برق تولیدی خود را در چهارچوب قرارداد خرید تضمینی با یک نرخ ثابت ارائه می کنند که می تواند سالانه تغییر کند. همچنین با توجه به محدودیت هایی که از سمت منابع وجود داشته، شرکت‌ها مطالبات بسیار زیادی بابت فروش برق تضمین شده به دولت داشته‌اند، لذا زمانی که برق تجدیدپذیر در بورس عرضه شود، دوره وصول مطالبات شرکت‌ها بشدت پایین می‌آید و می‌تواند جریان نقدینگی خوبی برای آن‌ها حاصل شود.

وی ادامه داد: از طرف دیگر در پی عرضه در بورس انرژی، از تعهدات دولت به نیروگاه‌ها کاسته شده که این موضوع به عنوان یک مزیت اصلی برای معاملات برق در بورس انرژی شناخته می‌شود.

مدیرعامل بورس انرژی ایران افزود: در سمت صنعت نیز امکان خرید نسبتا پایدار برق ایجاد می‌شود و این موضوع از آنجا اهمیت می‌یابد که با توجه به الزامات قانونی، صنایع باید از سال ۱۴۰۲ سالانه یک تا پنج درصد از برق مورد نیاز خود را از نیروگاه‌های تجدیدپذیر تهیه کرده یا خودشان نیروگاه تاسیس کنند که قاعدتا برای یکسری صنایع تاسیس نیروگاه توجیه اقتصادی ندارد و علاوه بر آن، این امر یک موضوع تخصصی است، که از این حیث این شرکت‌ها می توانند در یک بازار شفاف و رقابتی خرید برقشان را انجام دهند.

نقوی تاکید کرد: در مجموع اگر برق تجدیدپذیر در بورس قیمت‌گذاری شود، می‌توانیم بحث تامین مالی آن را از سازکارهای بازار سرمایه دنبال کنیم.

نقوی در خصوص شرایط و ابزارهای موجود برای تامین مالی نیروگاه‌ها از بستر بورس انرژی، بیان کرد: برای راه اندازی نیروگاه‌های تجدیدپذیر می‌توان از صندوق‌های پروژه استفاده کرد و برای توسعه آنها نیز اوراقی نظیر اوراق سلف موازی استاندارد می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد که این ابزار در بورس انرژی برای صنایع مهیا شده است.

وی در مورد ابزار پیش‌بینی شده برای معاملات ثانویه و بحث پوشش ریسک اوراق نیز گفت: باید ابتدا اجازه دهیم بازار فیزیکی برق در بورس انرژی تقویت شود و نظام قیمت‌گذاری آن از نظام قیمت‌گذاری دولتی خارج شده و مبتنی بر نظام عرضه و تقاضا شود، سپس قاعدتا ابزارهایی نظیر اختیار معامله مبتنی بر قرارداد آتی می‌توانند برای پوشش ریسک به کمک افراد بیایند.

منبع : sena

https://www.sena.ir/news/80821/

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ 7 = دوازده